Make your own free website on Tripod.com

   23 Maart
Home Home Page NL

Home

Hallo Familie en Vrienden,                                                                                            English

Het is alweer meer dan vier weken geleden sinds onze laatste update. Dat moet wel betekenen dat we langzamerhand gewend raken aan dit nieuwe, vreemde land. Het is dus eindelijk tijd voor de presentatie van ons huisje!

Ons huis begint meer en meer op een echt huis te lijken. Vooral Nathan is goed om net die kleine dingen te vinden die ons huis als een thuis laten voelen.

Maar om van de start te beginnen: ons huisje is een apartement boven de garage van onze huisbaas. We hebben  een redelijk grote eet- en zitkamer, een geweldige keuken en een slaapkamer. En vooral niet te vergeten een echte badkamer met echt stromend warm water. Dit keer niet een plastic geval getaped aan een plastic waterpijp, maar een echte warm water ketel beneden.

Laten we dus beginnen met onze woonkamer. Het appartement dat we huren is een gemeubileerd appartement, wat hier in Antigua betekent dat we een gasfornhuis en een koelkast hebben. Elk ander meubelstuk moet je als een bonus beschouwen. Onze woonkamer is gemeubileerd met een witte plastic tuintafel en vier groene plastic tuinstoeltjes. Ook hebben we antieke TV, met 20 kanalen, zonder afstandsbediening en kabelTV. Vreemde combinatie, als je het mij vraagt. We hebben die TV verplaatst naar de slaapkamer, en verwisseld met een andere die we hadden overgenomen van de vorige chiropractor. Voor de witte tuintafel hebben we een mooi kastanjebruin tafelkleed gekocht, dat hier handgeweven is door de lokale bevolking. Daarnaast hebben we het grote wandkleed gehangen van de rivier waarnaast we getrouwd zijn. Als we nu 's ochtends ontbijt eten hebben we het gevoel dat we zo in de rivier kunnen duiken.

Rechts van Nathan kan je onze open haard zien. Die open haard is  geweldig, vooral als straks het regenseizoen begint. Het is ook het enige dat we hebben om het huis te verwarmen. De meeste huizen hier hebben geen centrale verwaming, alleen een of meer open haarden.
De laatste foto is een foto van mijn computer bureautje (deel van het aanrechtblad), waar ik op dit moment nu de Nederlandse vertaling aan het typen ben.

  

De keuken is een compleet ander verhaal. Het is goed uitgerust, met alles wat een verwend hartje maar kan begeren. Het enige wat ontbreekt is een magnetron, en je leert snel genoeg om zonder te leven. We hebben een goed gasfornhuis en oven, dat we niet laag kunnen zetten. We worden nu beetje bij beetje beter om met hoog vuur te koken, en ik heb zojuist mijn tweede pan rijst van het vuur gehaald die niet aangebrand is. We leren het wel!
In de tweede foto hierboven kun je in de linkeronderhoek ook onze drinkwater voorziening zien. We kunnen het kraanwater hier niet drinken, dus hebben we grote 20-liter flessen om ons van drink- en kookwater te voorzien. De flessen zetten we in een soort van wip-wap, zodat we de fles alleen maar een beetje naar beneden hoeven te trekken om water te krijgen.
Zoals je ook kunt zien, hebben we geen keukenkastjes maar alleen een grote witte muur. (Die grote witte muur is wit in ons hele huisje.) De enige ruimte die we hebben om onze potten en pannen te zetten is onder het aanrechtblad, zonder deurtjes. We hebben geprobeerd dat enigszins te veranderen door rode gordijntjes op te hangen die je achter me kunt zien in de foto. Gelukkig heeft onze huisbaas een naaimachine die ze zelf nog nooit gebruikt had, en ze was maar wat gelukkig dat iemand hem nu ging gebruiken. Joepie! Hij staat nu in de kleine berging die hij zelf voor mekaar genaaid heeft (de groene in de foto hierboven). 
De andere foto hieronder is van onze fruit- en groenteschaal. Elke donderdagochtend gaan we naar de markt om fruit en groenten voor de hele week te kopen. Ongelooflijk hoe goedkoop en lekker die hier zijn! We kunnen deze schaal makkelijk met zijn tweeen op in een week.

We hebben ook nog wat planten opgehangen in onze keuken en badkamer, en Nathan heeft wat planken gemaakt in de opslagruimte onder ons keukenblad, verborgen bij de eerder beschreven gordijnen.

 

OK, de volgende stop is onze badkamer. Zoals je al eerder kon lezen, we hebben een Úchte badkamer, met als hoogtepunt een kraan waar Úcht warm (heet!) water uitkomt. We hebben er wel water problemen mee, omdat de waterpomp dat het water omhoog pompt z'n beste jaren gezien heeft. Dus nemen we douches in 3 minuut intervallen. Elke drie minuten moeten de kraan even dichtdraaien, weer opendoen, wegspringen omdat het water zo heet is, koud erbij doen en dan op naar de volgende drie minuten.

 

De laatste onbeschreven kamer is onze slaapkamer. Dat betekent dat we moeten beginnen met het bedanken van Nathan's oom Bill: Bedankt! Hij heeft ons een goed luchtbed gegeven, dat onze ruggen nu al twee maanden lang gespaard heeft. Er stond een bed in de kamer toen we hier kwamen, maar het is erg klein en erg uncomfortabel. En behalve het feit dat opstaan vanuit een luchtbed niet helemaal hetzelfde is, en op de rand van een luchtbed zitten om je sokken aan het trekken gewoon niet hetzelfde is als een echt bed, het bevalt ons prima. En onze ruggen ook!
De tweede foto hieronder is van de hal. De kamers in de juiste volgorde: slaapkamer, badkamer, keuken en woonkamer.

 

EÚn van de nieuwste dingen in ons huisje is onze barbecue. Hij staat buiten op ons terras, en we gebruiken hem best vaak. Het is een leuke uitdaging voor Nathan, omdat ze de gewone kolen hier niet gebruiken, maar in plaats daarvan echt houtskool, dat best moeilijk is om aan te steken. Nathan vind dat echter helemaal niet erg, het geeft hem juist een goede reden om een groot vuur te bouwen... In de foto hieronder is de gemeen uitziende pot onze barbecue, typisch voor de omgeving hier. Hij werkt erg goed, omdat het vuur van onder zuurstof kan krijgen door de mond. Het enige waar we nu nog wat beter in moeten worden is het voorkomen van al die rook...

Het laatste waar we nog een oplossing voor moeten vinden is onze niet-bestaande bank, tv kijken vanuit een plastic tuinstoeltje is gewoon niet hetzelfde... We hebben zojuist wat timmerplannen voor een slaapbank van het internet gedownload, en we gaan kijken of we hier een timmerman kunnen vinden die dat voor ons kan maken.

Hopelijk hoeven we binnenkort niet meer te klagen over ons bed, want we hadden onze huiseigenaren op bezoek twee dagen geleden. Dat hadden we veel eerder moeten doen! Toen ze onze kale witte muren zagen, boden ze aan dat we wel twee schilderijen mochten lenen. Toen ze zagen dat we een nachtkastje als TV kast gebruikten, herinnerden ze zich dat ze nog wel ergens een klein tafeltje hadden staan dat ze toch niet gebruikten. En toen ze ons luchtbed zagen, realiseerden ze zich dat het inderdaad tijd was voor het lang-beloofde nieuwe bed. (Ze gaven ons een keuze tussen een nieuw bed of een nieuwe bank, die keuze was snel gemaakt!) Onze huiseigenaren zijn trouwens hele aardige mensen, voor het geval je je dat zat af te vragen.
Zij is een bakker, met als specialisatie: taarten. Toen ze langskwamen twee dagen geleden, had ze een grote taart bij zich (de lekkerste die we tot nu toe gehad hadden in Guatemala!) De volgende dag bracht ze een groot stuk chocolade taart langs, terwijl we nog een halve taart in de koelkast hadden staan. Hoe kan je haar nu niet aardig vinden?

Met de praktijk gaat alles ook goed. Daarom zijn we uiteindelijk natuurlijk hier! Afgelopen week hadden we elf nieuwe patienten, mensen weten meer en meer van ons bestaan af. Onze beste en goedkoopste manier van reclame is foldertjes. Geloof het of niet, maar die werken uitstekend, hoewel we nog steeds de meeste patienten krijgen door verwijzingen van familie en vrienden. 

Het laatste dat ik niet uit deze update kon laten zijn de fotoos van afgelopen zaterdag. Zoals de meesten van jullie weten, gaan we om de andere week naar een dorpje 20 minuten buiten Antigua. We hebben geprobeerd de mensen daar voor te lichten over chiropractic, en hoe belangrijk het ook is voor kinderen om af en toe gecorrigeerd te worden. Afgelopen zaterdag werd opeens een kinderfeestje! De kinderen vinden het geweldig om behandeld te worden, waarschijnlijk ook omdat ze dan wat een-op-een aandacht krijgen. Ze hebben inmiddels ook een nieuw spel bedacht: "zullen we chiropractor gaan spelen?"

En zo komen we tot het einde van onze langste en meest aangevraagde update tot nu toe. Laat ons weten hoe het met jullie gaat!

Heel veel liefs van dit fascinerende land,

     Annette and Nathan.

English